Eerste indruk Lima - Reisverslag uit Lima, Peru van Martine en Chris - WaarBenJij.nu Eerste indruk Lima - Reisverslag uit Lima, Peru van Martine en Chris - WaarBenJij.nu

Eerste indruk Lima

Door: Martine & Chris

Blijf op de hoogte en volg Martine en Chris

02 November 2009 | Peru, Lima

In de 16e eeuw zette Francesco Pizarro en zijn conquistadores voet aan land van de Inca´s. Het volk wat ze tegenkwamen was geheel niet wat ze hadden verwacht: ´rationele´ mensen, die allesbehalve bijgelovig waren. Maar bovenalles hadden ze veel, heel veel goud, wat ze vooral als versiering / kunst gebruikten.
Vandaag zijn Martine en ik naar de kathedraal van Lima geweest. Van de buitenkant lijkt het net een gebouw opgebouwd uit betonnplaten, met aan de voorkant een drukke maar mooie gevel. En binnenin ligt de man die door vele als held, door andere als schurk wordt beschouwd: Francesco Pizarro himself. Vermoord door een nazaat van zijn handelspartner die hij zelf dan weer had geexecuteerd, en na vele omzwervingen en misvattingen, liggen zijn botten uitgestald in de kathedraal van Lima.
Vanochtend in de taxi werd de eerste indruk van Lima gevormd. Later op de dag zou het wolkendek genaamd ´garua´ opentrekken, maar bij aankomst hing er nog een dikke smog. Vanaf het vliegveld tot aan het hostel was het 1 grote reclamereeks van Coca-Cola, KFC en Andrelon. Hier en daar staan er nog wat Spaanse gebouwen, maar het merendeel van de gebouwen zijn toch de bekende onafgemaakte betonblokken met de ijzers. In de stad heerst een gemaakte veiligheid, met een hoop beveiligingsagenten om de 5 meter op straat. We hadden ons op het ergste voorbereid, maar dat dus wel mee. We vonden de mensen op straat die we spraken zelfs heel aardig, in ieder geval waar we zijn geweest.
Lima heeft een aantal hele mooie wijken zoals Miraflores en in de wijk waar wij momenteel vertoeven, Barranco. Daarnaast zijn er nog een aantal unieke gebouwen in het centrum. De weg langs de kust vanaf Miraflores naar Barranco is werkelijk briljant aangelegd, zeker bij zonsondergang heb ik het uitzicht op de kustlijn van Lima (´zowaar een echte skyline, op de rand van een 50 meter hoge klif) erg kunnen waarderen. Lima is een stad die naar mijn idee mee probeert te wedijveren met Westerse steden en daarmee allerlei (vooral) Amerikaanse (V.S.) architecturen, structuren, industrieen en systemen overneemt, sommige succesvoller dan andere. We werden zelfs in het Engels aangesproken door een aantal schoolmeisjes die een project moesten doen over toeristen in de stad, om maar aan te geven waar scholen in Peru zich mee bezig houden.
Het is eigenlijk triest dat een cultuur wordt uitgewist door de voormalig Europese grootmacht Spanje, en een paar eeuwen later opnieuw door de mangel wordt gehaald. In de stad Lima moet je in ieder geval goed je best doen om nog sporen te vinden van de pre-koloniale cultuur. Ik hoop dat dit land zijn tradities en oorspronkelijke cultuur kan behouden en dat Lima niet als voorbeeld dient voor de overige steden in het land. Morgen gaan we op bezoek bij Pachacámac, een oude Inca tempel aan de rand van Lima. En volgens mij hebben we ons zojuist ook een paragliding tripje aan laten smeren...

• 03 November 2009 - 07:51

Myrthe:

Jaa! Goed om te weten dat jullie zijn aangekomen ;) Het spannendste voorbij? ;) Geniet!

• 03 November 2009 - 08:00

Maartje:

Goed om te lezen dat jullie daar goed aangekomen zijn. Op naar al het avontuur!

X Maartje

• 03 November 2009 - 08:27

Loes:

Heej! Jullie zijn al gewoon begonnen met de reis. Jeetje, dat is echt snel gegaan! Ik hoop dat jullie er lekker van gaan genieten! Veel plezier.

Liefs,
    Loes

• 03 November 2009 - 08:31

Myrthe V:

Zie nu net dat er nog een Myrthe jullie volgt :)
    Fijn om te lezen dat jullie goed aangekomen zijn en alweer goed op avontuur uit zijn geweest. Geniet ervan!
    X Myrthe

• 03 November 2009 - 09:37

Noortje:

Leuk, het eerste berichtje uit Peru! Geniet ervan, paragliden is wel spannend! xx

• 03 November 2009 - 10:39

Ome Miel En Tante Br:

Hallo wereldreizigers,
    het lijkt mij enorm boeiend om de streek daar te verkennen en we vinden het fantastisch dat we op deze manier met jullie kunnen meegenieten. Kijk een beetje uit met dat pikante eten daar of het zou wel eens een paar dagen in een heel klein kamertje kunnen worden.
    Hou ons op de hoogte en geniet ervan
    Emile en brigitte

• 03 November 2009 - 10:43

Noemi:

de kop is eraf, de eerste reisspanning hopelijk ook voorbij! klinkt al super de eerste beschrijvingen van lima... genieten daar!

• 03 November 2009 - 13:00

Margot:

Hee Martine en Chris! Fijn dat jullie er zijn, erg leuk dat we jullie via de site kunnen volgen........ in afwachting van meer foto's verblijven wij in het Koude Nederland ;)

• 03 November 2009 - 13:15

Jennie:

Que linda! Erg mooi hoor de eerste foto's van Lima, die skyline moet ik ook een keer gaan bekijken zie ik wel. Veel plezier en drink een paar pisco's voor me ;)
    Ciao!

• 03 November 2009 - 14:56

Albert En May:

eerste verslag gelezen heel mooi doe zo voort,nog veel plezier met jullie reis groetjes maij en albert

• 03 November 2009 - 19:25

Chris(die Van Dione):

Klinkt alsof jullie al helemaal in de fijne wereld van t reizen zitten, heerlijk!! Take care and have fun!! xx Chris

• 03 November 2009 - 20:48

Florian:

In Peru ben ik ook al geweest! Het is een geweldige land, maar soms moet je wel opletten dat je niet opgelicht wordt ;)

• 04 November 2009 - 18:41

Ria En John:

Ons eerste berichtje vind ik niet terug, waarin we jullie een goede, mooie, en leerzame reis toewensen. Heel mooi dat jullie op deze manier de wereld verkennen. Geniet ervan en wij gaan jullie reis in elk geval volgen. Dat is wel wat eenvoudiger met al onze hulpmiddelen van tegenwoordig. Groet vanuit een zeer regenachtig Ulvenhout.